Generelt om geder

 

Der er ca. 12 registrerede malkegedeavlere i Danmark. Heraf er hovedparten økologer, og de har tilsammen et par tusinde dyr.

De fleste geder i Danmark er af “Blandet dansk landrace”.

Som slagtedyr (til fersk konsum) anvender man næsten udelukkende unge dyr, da det giver den bedste struktur og smag.

Gedekød har nogle unikke ernæringsmæssige egenskaber. Det er meget jernholdigt, desuden indeholder det helt ned til 5 mg. kolesterol pr. 100 gr. kød, mens okse, lam og svin typiske ligger på hhv. 44 mg, 52 mg og 66 mg.

Kød fra gedekid er saftigt og finfibret kød, der kan sammenlignes med kalvekød og vildt.

Stegt gedekød er fedtfattigere end stegt kyllingekød uden skind.

Geden er et af de første dyr, som mennesket gjorde tamt og lærte at udnytte.

Gennem tiderne har geden både leveret mælk, kød, skind, uld, hår, horn og sener til mennesker over hele jorden. Ifølge skriftlige kilder kan geden spores som husdyr helt tilbage til det 8. årh. før vores tidsregning.

Hvert år slagtes ca. 1000 økologiske gedekid i Danmark, og et kid vejer ca. 15-25 kg. (slagtet vægt). Det giver en årlig produktion på 10-20 tons magert og velsmagende kød.
Til sammenligning producerer Danmark ca. 2 mill. tons svinekød om året.

Danske gedekid får ikke antibiotiske vækstfremmere og holdes i løsdrift både ude og inde, hvilket sikrer motion, trivsel og naturlig adfærd.

Mælken opbevares i køleanlæg fra stald til mejeri.

En god malkeged har en mælkeydelse på ca. 2 liter mælk om dagen i perioden fra januar frem til oktober.

Guden Thor havde de to geder Tandgnjost og Tandgrisner foran sin vogn.

Klodshans red på en ged, da han skulle op til prinsessen.

Både gedeost og gedekød er store delikatesser bl.a. i middelhavskøkkenet.

En dansker spiser gennemsnitligt 40 g gedekød om året – til sammenligning spiser en græker ca. 5 kilo!

Stenalt Land- og Skovbrug
Stenaltvej 8
8950 Ørsted
Tlf. +45 4094 8005
CVR 1272­ 7348
dorte@stenalt.dk

www.stenalt.dk
Du er her: ForsideGenerelt om geder